221214_Beat_The_Barn_blog-3

Leren met al je zintuigen

Door: Gert Verlinden


Stel je voor, een schooldag zonder boeken, banken en borden. Een dag waar de leerlingen zoveel leren dat ze het later aan hun eigen kroost vertellen. Dat beleven de kinderen op educatieve uitstap bij Beat The Barn. Iedereen klaar, beste boerderijontdekkingsreizigers? Marina en Lief staan jullie al op te wachten!

Milka koe 

“Kinderen laten leren is voor ons net zo waardevol als volwassenen entertainen die voor een teambuilding kiezen”, vertelt Marina, zaakvoerder van Beat The Barn. Ze vindt het belangrijk om de jonge spruiten bewust te maken van het boerderijleven. “Dat koeien met hun vier magen meer dan alleen gras en maïs lusten bijvoorbeeld.”

Kennis bijbrengen is nodig want de mondige kinderen vuren de gekste vragen af op Marina: “Mevrouw, hoe groot is het ei dat de koe legt en waar het kalfje uitkomt? Staan er ook paarse Milka koeien in de stal?”      

image

Deugnieten

Lief benadrukt het belang van leren door te doen. Ze is een voormalige leerkracht en haar onderwijsgenen zijn springlevend. “De ogen van de kinderen op de wereld gaan open wanneer ze naar de melkrobot kijken. Of wanneer ze de aardappelen ontdekken die boven komen als je de grond omwoelt. Door te doen, te voelen, te proeven en te ervaren leren ze bij en onthouden ze lang”, aldus Lief.

Marina en Lief zijn voortdurend alert en geconcentreerd wanneer er kinderen van de school, de jeugdbeweging, de Grabbelpaswerking of buitenschoolse kinderopvang langs komen. Elk jaar komen 2600 kinderen op bezoek. “Deze generatie is energiek en snel afgeleid. Om hen bij het verhaal te houden, laten we hen regelmatig iets actiefs doen, zoals de koeien voederen of de nepkoe melken.” Lief springt met haar ervaring, fantasie en een leuke kwinkslag gezwind om met de deugnieten.  

Konijnenpad

De kinderen bijbrengen hoe de landbouwer gezonde voeding produceert is één ding. Amuseren hoort daarnaast ook bij de uitstap. De kleinsten zoeken een schat op het Konijnenpad. De kids steken een handje toe, ze spelen voor één dag boer en boerin. “Wie weet maakt er iemand later zijn beroep van”, lacht Marina. Daar keuvelen ze met de leerkrachten en leerlingen graag over na, met een glaasje verse melk en een lekkere wafel erbij.

image

Subsidies

PS: wist je dat scholen een subsidie ontvangen voor elke groep van 25 leerlingen die op educatief bezoek komen bij Beat The Barn? VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kent hen 50 euro toe per groep. Beat The Barn maakt het gemakkelijk en geeft zelf de aanzet om de subsidie aan te vragen.  

Ben je nu geprikkeld om je leerlingen het boerderijleven te laten ervaren? Kijk dan snel hier wat wij jullie kunnen bieden. Of wil je dit graag met je kinderen doen? Maak er dan een familiedag van in combinatie met teambuilding.