221214_Beat_The_Barn_blog-3

Goed zorgen voor anderen? Zorg dan goed voor jezelf.

Door: Gert Verlinden


Verpleegkundigen, zorgverstrekkers, artsen: tijdens de Covid-19 crisis staan ze onder een ongeziene druk. Saskia Switten is orthopedagoge bij orthopedagogisch centrum Sint-Ferdinand in Lummen. Samen met haar collega's dompelde ze zich in 2019 onder in de teamversterkende activiteiten bij Beat the Barn. "Want zelfzorg is curciaal als je goede zorg wil dragen voor je cliënten."

Waarom Saskia haar team versterkt

Samen met enkele organisatorische veranderingen bij Sint-Ferdinand doken een paar nieuwe gezichten op in het team. "Inzetten op samenwerking en verbondheid is op zo'n moment noodzakelijk", vertelt Saskia. In haar team werken twee orthopedagogen en acht mobiele begeleiders. Ze zien elkaar 's ochtends op kantoor in Heusden-Zolder. Daarna vertrekken ze op huisbezoek bij de cliënten. Gevolg: ze spenderen slechts een beperkte tijd samen met elkaar.

"En daarom wilden we een teamversterkende activiteit organiseren", aldus Saskia. "Zo blijven we met elkaar en met het grotere geheel van Sint-Ferdinand in verbinding"

De dag zelf

Een malse voorjaarsbui hield de deelnemers niet tegen om vier thematische spellen af te werken. "In de hut was het gezellig warm bij een drankje", haalt Saskia de herinnering op. "Maar eens je het grasveld opstapt, helpt het aanstekelijke enthousiasme van facilitator Luc je over de eerste drempel heen. "In elk spel zit een gezonde uitdaging en een aangename portie competitie. De orginaliteit is ongeëvenaard.

image

De foto waarop het team een kudde lieve maar vinnige schapen drijft naar een hoek in de weide, pronkt ostentatief in het bureau van Saskia. Dat beeld staat in haar geheugen gegrift. "De sfeer is hilarisch. Het spel doet alles relativeren. Iedereen klungelt. En toch behalen we succes. Al helpt Luc een beetje", lacht ze.

Wat er verandert

Het team leert elkaar op een nieuwe manier kennen. "Je ziet collega's plots een andere rol opnemen, zoals een stille persoon die de leiding neemt." De spellen doen de deelnemers zichtbaar verantwoordelijkheid voor elkaar opnemen, bijvoorbeeld wanneer ze geblinddoekt de zogenaamde molshopen uitdaging aangaan. Het ondelinge vertrouwen groeit.

Waardering

"Ik voel nu fel de verbinding met mijn collega's. We werken proffesioneel samen, maar rekenen ook persoonlijk op elkaar en zijn bereid om voor het team te kiezen. De activiteiten hebben een gemeenschappelijk fundament gelegd."

Tijdens de stressmomenten op het werk staat die verbinding onder druk: "Dan vergeet je zomaar iemand gelukkige verjaardag te wensen. Je gewaardeerd voelen: dat is nochtans zo belangrijk! Nu maken we af en toe tijd voor bewuste wederzijdse erkenning."

Tip

Dat is een uitstekende tip van Saskia. Want om goed te zorgen, is aandacht hebben voor elkaar en zelfzorg essentieel.