221214_Beat_The_Barn_blog-3

Je gedrag tijdens het spel valt onmiddellijk op

Door: Gert Verlinden


Wist je dat Beat The Barn samenwerkt met Management Drives? Teams volgen een korte opleiding en onder deskundige begeleiding van een gecertificeerde coach toetsen ze de theorie aan de praktijk tijdens de weidespelen. “Je creëert in de buitenlucht de juiste setting en een gemeenschappelijke taal om de dynamiek van een team te veranderen en problemen op te lossen”, vertelt Koen Breyne.  

Delicate onderwerpen

Koen is Master Partner Management Drives in België en Luxemburg en vertoeft regelmatig als coach met teams uit verschillende bedrijven bij Beat The Barn. De Management Drives methode brengt drijfveren in kaart van individuen en groepen. Waarom ze naar Beat The Barn komen? De motieven zijn divers:  inzicht krijgen in de teamdynamiek, de spanning in de relatie tussen medewerkers of met de leidinggevende benoemen en verbeteren, of tot meer werkbaar werk komen.

Met behulp van een gebruiksvriendelijke app kan iedere deelnemer zijn profiel downloaden en delen met elkaar. Zo ontdekken ze dominante drijfveren in een team, bijvoorbeeld het respecteren van regels en afspraken. Maar ook valkuilen komen aan bod, net zoals het bespreken van de nood aan diversiteit in drijfveren. “Dat zijn soms delicate onderwerpen en in een spelcontext komen de tongen gemakkelijker los”, spreekt Koen uit ervaring.

image

Na corona 

De competitie van een luchtig weidespel lokt onbewust een stressreactie uit. Dat vergroot de zichtbaarheid van gedrag in groepsverband. De begeleidende coach faciliteert en houdt het team een spiegel voor. “Hij stuurt de spellen in functie van de problematiek en de behoefte van het bedrijf”, aldus Koen.

De ernstige inzichten uit de Management Drives opleiding vormen in combinatie met de actieve weidespellen een unieke en mooie formule. Na de pandemie verwacht Koen een significante toename van bedrijven die er mee aan de slag willen gaan. “Door het telewerk hebben medewerkers elkaar weinig gezien en de spanning was soms groot. Ze willen opnieuw een hecht team vormen.”

Extra dimensie

Erik Borgmans, bedrijfsleider van Xod, liet eerst een persoonlijk Management Drives profiel en bijbehorende analyse maken. “Het resultaat was opmerkelijk: ik herkende me er sterk in en besloot mijn medewerkers mee in het bad te trekken”, getuigt hij. Zijn bedrijf telt 16 mensen, verspreid over drie locaties. Ze beleefden in het verleden al een teambuilding bij Beat The Barn, maar Management Drives voegde er deze keer een dimensie aan toe.

Eerst leerde het team de betekenis van de kleuren kennen in ieders profiel. Daarover gingen ze in gesprek. “Voor sommige medewerkers was dat een confronterende ervaring”, herinnert Erik zich. Daarna trok het team naar de weide van Beat The Barn. “De weidespelen bekrachtigen je profiel. De coaches Luc en Igor toonden hoe je in de praktijk het beste resultaat uit elk profiel haalt. Dat deed de ogen open gaan. We sloten af met individuele to do’s en een actieplan voor het team.”

image

Onweer en stress

De Management Drives profielen bezorgen je een taal om een moeilijke boodschap te communiceren aan elkaar, bijvoorbeeld feedback over hoe iemand functioneert. Erik en zijn mensen weten voortaan van elkaar waar je positieve en negatieve energie uit haalt. “Dat is bijzonder nuttig. Om als leidinggevende de medewerkers van de ontwerpdienst te motiveren, speel ik nu bijvoorbeeld in op hun zin voor creativiteit.”

Erik kijkt ook kritisch in de spiegel. Hij is zich beter bewust van de valkuil van oranje, zijn dominante kleur in het Management Drives profiel. “Voor mij heiligt het doel soms de middelen: ik let er voortaan beter op hoe medewerkers dat ervaren. Ze mogen mij er op aanspreken.” De formule bij Beat The Barn maakt dat collega’s niet persé elkaars beste vrienden worden, wel dat ze een collectief doel nastreven. Hangt er onweer en stress in de lucht? Dan opent de kennis van elkaars profiel het gesprek.