221214_Beat_The_Barn_blog-3

Neen, kalfjes bijten niet

Door: Gert Verlinden


Zachtjes kronkelend langs uitgestrekte plattelandswegen duikt de boerderij uitnodigend op tussen de ingezaaide velden. “Dat prachtige beeld blijft me bij van onze bezoeken aan Beat The Barn”, mijmert Jan Godderie. Jan is leerkracht van het vierde leerjaar aan de Gemeentelijke Basisschool Welle in Denderleeuw. De afgelopen twee jaar vertoefden zijn leerlingen op bosklassen in het nabijgelegen Retie. “We keren graag terug voor een ommetje naar Balen.”

Robots

Luc en Marina Nouwen van Beat The Barn stemmen het programma van een halve dag volledig af op de doelgroep van de kinderen. Ze brengen de weetjes uitstekend over. “Het is een doe-namiddag”, aldus Jan. “De kinderen voederen en aaien de koeien en de kalfjes, melken de mechanische nep-koe en helpen de stal proper maken. Ze lopen vrank en vrij rond. Het is een mooie, veilige en verzorgde boerderij.”

Ook op technisch vlak leren de leerlingen iets nieuws bij, over de melk- en mestrobot bijvoorbeeld. Of over de voedingsbestanddelen van de dieren. “Luc brengt die kennis op een enthousiaste manier over, doorspekt met een beetje humor. Een prima entertainer”, lacht Jan. Het educatieve bezoek aan de boerderij past eveneens binnen het thema op school over voortplanting van dieren en planten.  

image

Fris jasje

Enkele jaren geleden stak Jan Godderie het programma van de bosklassen in een fris jasje. Hij nam contact op met Beat The Barn. “Het enthousiasme van Luc, dat voel je al meteen aan telefoon”, haalt Jan de herinnering op. Ter plaatse trof Jan een propere, overzichtelijke en goed gestructureerde omgeving aan. “De kinderen mogen naar hartenlust vragen stellen. Een uitstap waar ze zelf de handen uit de mouwen steken, daar leren ze meer van bij. Van de kalfjes wiens naam tijdens één jaar telkens met dezelfde letter begint tot de automatisering van manueel landbouwwerk.”

Kleuters

Een uitdaging voor het aanpassingsvermogen van Luc en Marina is de ontvangst en de begeleiding van de kleuterklas van Sonja Verkoeyen uit de Gemeentelijke Basisschool De Meikever uit Dessel. Maar liefst 30 kleuters van 2,5 tot 3 jaar uit de instapklas maken dikwijls voor het eerst in hun prille leven kennis met koeien en kalfjes. Volgens Sonja doen Luc en Marina dat met verve: “Ze stellen de kinderen op hun gemak. Dat een kalf nooit bijt is bijvoorbeeld een belangrijke geruststelling voor de allerkleinsten. Ze passen hun verhaal aan hun leefwereld aan.”

Het bezoek van de instappertjes bestaat vooral uit actieve klusjes. Voor elk van hen voorziet Marina een emmertje dat ze vullen met silo-maïs om vervolgens de honger van de koeien te helpen stillen. “Het contact tussen de kinderen en de dieren is zo nabij”, aldus Sonja. “De stallen zijn bijzonder netjes, het is een aangename plek om te leren. Alle faciliteiten zijn aanwezig.”

image

Cake en melk 

Wat de boerderij zo bijzonder maakt voor Sonja? “Marina en Luc maken exclusief tijd voor onze klas. Er zijn geen andere scholen op hetzelfde moment aanwezig. Ik wil zo’n bezoek niet gejaagd laten verlopen. Elders kijken de kinderen eerder passief toe. Hier mogen ze stapje voor stapje veilig meewerken. Maar eerst doen ze wat extra krachten op wanneer ze bij aankomst een stukje cake en glaasje melk verorberen”, knipoogt Sonja.